Manja slova Veća slova RSSVijesti

17.03.2020.

Građani da budu oprezni – pojava zloupotreba korona virusa u sajber prostoru

Direkcija za informatičku bezbjednost i odgovor na kompjuterske incidente (CIRT) u Ministarstvu javne uprave, posredstvom međunarodne razmjene informacija došla je do informacija o slučajevima zloupotreba korona virusa u sajber prostoru širom svijeta. Iz ovog razloga, pozivamo građane na dodatni oprez prilikom boravka u sajber prostoru.

13.02.2020.

Savjeti za sigurnost mobilnih telefona

Savjeti za sigurnost mobilnih telefona

Mobilni telefoni su postali neodvojivi dio naše svakodnevice, ali kako poboljšati njihovu sigurnost? Naše kolege iz letonskog CERT-a napravile su zanimljivu ilustraciju sa korisnim savjetima za upotrebu mobilnih telefona:

12.02.2020.

Dan sigurnog interneta

Dan sigurnog interneta

Povodom obilježavanja Dana sigurnog interneta Ministarstvo javne uprave pripremilo je video sa preporukama koje su usmjerene na sajber bezbjednost, kao i zaštitu korisnika interneta.

11.02.2020.

Zajedno do veće zaštite djece i mladih na internetu

Zajedno do veće zaštite djece i mladih na internetu

Ministar sporta i mladih, Nikola Janović i ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, otvorili su konferenciju „Zajedno za bezbjedniji internet“...

13.11.2019.

Priručnik "Uloga škole u prevenciji i intervenciji u slučajevima elektronskog vršnjačkog nasilja"

Priručnik „Uloga škole u prevenciji i intervenciji u slučajevima elektronskog vršnjačkog nasilja“, namijenjen je djeci, njihovim roditeljima i nastavnicima. Priručnik, pored osnovnih i korisnih informacija o elektronskom vršnjačkom nasilju i svim njegovim specifičnostima, objašnjava dvojaku ulogu škole kroz preventivne mjere, ali i mjere intervencije. U tom dijelu, predstavljene su i „Smjernice o postupanju u slučajevima elektronskog vršnjačkog nasilja za zaposlene u vaspitno-obrazovnom sistemu“. Poseban dio priručnika namijenjen je roditeljima (savjeti o tome kako pripremiti djecu da budu sigurna u virtuelnom okruženju, kako da prepoznaju vršnjačko nasilje na internetu, ali i kako da reaguju u tim situacijama) i djeci (korisni savjeti i mjere opreza za sigurno i odgovorno korišćenje interneta, ali i smjernice šta djeca koja trpe nasilje ili mu svjedoče, mogu preduzeti i sa kim mogu razgovarati.

02.07.2019.

Predstavnici CIRT-a na regionalnoj radionici „Nacionalna strategija za cyber bezbjednost’’

Predstavnici CIRT-a na regionalnoj radionici „Nacionalna strategija za cyber bezbjednost’’

Predstavnici Direkcije za informatičku bezbjednost i odgovor na kompjuterske incidente (CS/NCIRT), Semir Orahovac i Ivo Pavličić, učestvovali su na regionalnoj radionici „Nacionalna strategija za cyber bezbjednost’’ koja se održala u Skoplju od 26. do 28. juna 2019.

01.07.2019.

Gostovanje predstavnice Ministarstva javne uprave Zorice Vujović u Jutarnjem programu RTCG

Gostovanje predstavnice Ministarstva javne uprave Zorice Vujović u Jutarnjem programu RTCG

Naša Zorica Vujović, iz Nacionalnog CIRT-a, u Jutarnjem programu RTCG govorila je o tome kako se zaštiti povodom sve češćih pojava formiranja lažnih internet stranica komercijalnih banaka ili kompanija na društvenoj mreži Fejsbuk sa navodnim nagradnim igrama u kojima se od građana traže lični podaci. Ona je kazala je da je krađa identiteta na internetu odavno poznata i da se ovakvi i slični vidovi prevara putem interneta koriste za prikupljanje ličnih podataka pomoću kojih napadači kradu identitet korisnika, koji se kasnije može iskoristiti za razne malverzacije uključujući i krađu novca preko interneta. Dobitnici nikad ne dobiju nagrade, a podaci bivaju zloupotrijebljeni na neki od već razrađenih načina.

07.06.2019.

Predstavnici CIRT tima, Sead Orahovac i Samir Orahovac, učestvovali su na drugoj međunarodnoj konferenciji o sajber bezbjednosti u Ohridu

Predstavnici CIRT tima, Sead Orahovac i Samir Orahovac, učestvovali su na  drugoj  međunarodnoj konferenciji o sajber bezbjednosti  u Ohridu

Predstavnici CIRT tima, Sead Orahovac i Samir Orahovac, učestvovali su na drugoj međunarodnoj konferenciji o sajber bezbjednosti koja se održala u Ohridu 5. i 6. juna, a koju su organizovali Nacionalni centar za odgovor na računarske incidente Sjeverne Makedonije(MKD-CSIRT) i Agencija za elektronske komunikacije.

24.05.2019.

Održana obuka o ulozi ICT i sajber bezbjednosti u Sarajevu

Održana obuka o ulozi ICT i sajber bezbjednosti u Sarajevu

Predstavnici Direkcije za informatičku bezbjednost i odgovor na kompjuterske incidente (CS/NCIRT) Ministarstva javne uprave Zorica Vujović, Goran Tomković i Samir Orahovac učestvovali su na Sub-regionalnoj obuci o ulozi informatičkih i komunikacionih tehnologa (ICT) u kontekstu regionalne i međunarodne sigurnosti u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, OSCE Odjela za Transnacionalne prijetnje (TNTD) i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu.

17.05.2019.

Cyber Security konferencija:Udruženim snagama do podizanja nivoa sajber bezbjednosti

Cyber Security konferencija:Udruženim snagama do podizanja nivoa sajber bezbjednosti

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, otvorila je danas Drugu regionalnu Cyber Security konferenciju pod nazivom “Jačanje nacionalne sajber bezbjednosti u kontekstu suprotstavljanja hibridnim prijetnjama na bazi uspostavljenih standarda NATO i EU na globalnom nivou".