Manja slova Veća slova RSSVijesti

27.07.2022.

Konkurs za angažovanje konsultanta

The National Computer Incident Response Team of Montenegro (CIRT.ME), in coordination with DCAF – Geneve Center for Security Sector Governance, is announcing a Junior Communication Expert position at CIRT.ME as a part of the “Good Governance Cybersecurity” project.

22.06.2022.

Lažne nagradne igre na Facebook-u

CIRT .ME upozorava građane da su se na društvenoj mreži Facebook ponovo pojavile lažne nagradne igre, generisane kroz lažne stranice tragovačkih lanaca i poznatih brendova. Navodni organizatori nagradnih igara traže od građana da dostave fotografije lične karte.

25.03.2022.

Oprez - phishing kampanja prema korisnicima banaka

Obavještavamo korisnike da je primijećena phishing kampanja usmjerena ka klijentima CKB banke. Postoji mogućnost da i korisnici drugih banaka koje posluju u Crnoj Gori dobiju e-mail slične sadržine.

14.03.2022.

Povećan broj zlonamjernih napada na mobilne uređaje

U svijetu je poslednjih nekoliko godina zabilježen porast broja napada na mobilne uređaje pa je samo tokom 2021. godine otkriveno nekoliko različitih vrsta zlonamjernog softvera. Iako je uočeno da je broj napada naglo opao krajem 2021. godine, početkom 2022. godine javlja se ponovni rast.

18.02.2022.

Fišing prevare preko FB Messenger-a

CIRT upozorava korisnike da je u regionu primijećena fišing kampanja na društvenoj mreži Facebook gdje korisnicima preko Messengera stiže poruka sa linkom: „Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu. Jesi li to ti?”

08.02.2022.

Nova prevara putem društvenih mreža i Viber-a

U poslednjih par dana je primijećen veći broj pokušaja prevara putem društvenih mreža Facebook i Instagram, kao i putem Viber-a. Kod ove vrste prevara, obično koriste brojeve telefona sa prefiksom +381(61).

03.02.2022.

Smishing kampanja u regionu

U poslednje vrijeme je primijećen veći broj pokušaja prevara putem raznih platformi za e-trgovine u regionu. Imajući u vidu da u zemljama Zapadnog Balkana ne postoje jezičke barijere, velika je vjerovatnoća da će se ubrzo pojaviti slični slučajevi prevara i u Crnoj Gori.

20.05.2021.

"Phishing" - Budi oprezan! Život nije bajka!

"Phishing" - Budi oprezan! Život nije bajka!

„Phishing” je vrsta napada koja metodama socijalnog inženjeringa imaja za cilj da prevarom dođe do vaših povjerljivih podataka koji služe za potvrdu identiteta (npr. lozinka, brojevi kreditnih kartica, podaci o bankarskim računima i sl.).

18.05.2021.

"Phishing" - Budi oprezan! Život nije bajka!

"Phishing" - Budi oprezan! Život nije bajka!

Imajući u vidu da sve više ljudi radi od kuće zbog trenutne situacije izazvane korona virusom, smanjena je direktna komunikacija sa kolegama, saradnicima i nadređenima. Ovakva situacija savršeno odgovara napadačima za „phishing“.

24.04.2021.

Saopštenje

Obavještavamo javnost da je Jedinstveni informacioni sistem državnih organa u posljednje vrijeme česta meta hakerskih aktivnosti,