Мања слова Већа слова РССВијести

27.07.2022.

Конкурс за ангажовање консултанта

Тхе Натионал Цомпутер Инцидент Респонсе Теам оф Монтенегро (ЦИРТ.МЕ), ин цоординатион wитх ДЦАФ – Геневе Центер фор Сецуритy Сецтор Говернанце, ис анноунцинг а Јуниор Цоммуницатион Еxперт поситион ат ЦИРТ.МЕ ас а парт оф тхе “Гоод Говернанце Цyберсецуритy” пројецт.

22.06.2022.

Лажне наградне игре на Фацебоок-у

ЦИРТ .МЕ упозорава грађане да су се на друштвеној мрежи Фацебоок поново појавиле лажне наградне игре, генерисане кроз лажне странице траговачких ланаца и познатих брендова. Наводни организатори наградних игара траже од грађана да доставе фотографије личне карте.

25.03.2022.

Опрез - пхисхинг кампања према корисницима банака

Обавјештавамо кориснике да је примијећена пхисхинг кампања усмјерена ка клијентима ЦКБ банке. Постоји могућност да и корисници других банака које послују у Црној Гори добију е-маил сличне садржине.

14.03.2022.

Повећан број злонамјерних напада на мобилне уређаје

У свијету је последњих неколико година забиљежен пораст броја напада на мобилне уређаје па је само током 2021. године откривено неколико различитих врста злонамјерног софтвера. Иако је уочено да је број напада нагло опао крајем 2021. године, почетком 2022. године јавља се поновни раст.

18.02.2022.

Фишинг преваре преко ФБ Мессенгер-а

ЦИРТ упозорава кориснике да је у региону примијећена фишинг кампања на друштвеној мрежи Фацебоок гдје корисницима преко Мессенгера стиже порука са линком: „Мислим да се ти појављујеш у овом видеу. Јеси ли то ти?”

08.02.2022.

Нова превара путем друштвених мрежа и Вибер-а

У последњих пар дана је примијећен већи број покушаја превара путем друштвених мрежа Фацебоок и Инстаграм, као и путем Вибер-а. Код ове врсте превара, обично користе бројеве телефона са префиксом +381(61).

03.02.2022.

Смисхинг кампања у региону

У последње вријеме је примијећен већи број покушаја превара путем разних платформи за е-трговине у региону. Имајуц́и у виду да у земљама Западног Балкана не постоје језичке баријере, велика је вјероватноћа да ће се убрзо појавити слични случајеви превара и у Црној Гори.

20.05.2021.

"Пхисхинг" - Буди опрезан! Живот није бајка!

"Пхисхинг" - Буди опрезан! Живот није бајка!

„Пхисхинг” је врста напада која методама социјалног инжењеринга имаја за циљ да преваром дође до ваших повјерљивих података који служе за потврду идентитета (нпр. лозинка, бројеви кредитних картица, подаци о банкарским рачунима и сл.).

18.05.2021.

"Пхисхинг" - Буди опрезан! Живот није бајка!

"Пхисхинг" - Буди опрезан! Живот није бајка!

Имајући у виду да све више људи ради од куће због тренутне ситуације изазване корона вирусом, смањена је директна комуникација са колегама, сарадницима и надређенима. Оваква ситуација савршено одговара нападачима за „пхисхинг“.

24.04.2021.

Саопштење

Обавјештавамо јавност да је Јединствени информациони систем државних органа у посљедње вријеме честа мета хакерских активности,