Manja slova Veća slova RSS
>

Smishing kampanja u regionu

Datum objave: 03.02.2022 09:49 | Autor: CIRT

Ispis Štampaj stranicu


U poslednje vrijeme je primijećen veći broj pokušaja prevara putem raznih platformi za e-trgovine u regionu. Imajući u vidu da u zemljama Zapadnog Balkana ne postoje jezičke barijere, velika je vjerovatnoća da će se ubrzo pojaviti slični slučajevi prevara i u Crnoj Gori.

Kod ove vrste napda, napadači obično koriste Google translate za prevođenje, tako da je u mnogim slučajevima vidljivo da gramatika nije najbolja ili da rečenice nisu pravilno formulisane tako da obični korisnik nepažnjom lako može biti prevaren, pa stoga savjetujemo da budete dodatano oprezni.

Koraci napada su sledeći:

- Napadači stupaju u kontakt sa osobom koja prodaje neki proizvod putem platformi za e-trgovinu, koristeći IM aplikacije kao što su Viber ili WhatsApp

- Postavljaju pitanje da li je određeni proizvod još uvijek dostupan

- Nakon potvrde prodavca, napadač predlaže on-line transakciju „jer je bezbjedno“ i šalje zlonamjernu vezu (preusmeravanje na lažnu internet stranicu) putem dopisivanja, tražeći od prodavca da klikne na nju i prati uputstva (napadača)

- Napadač traži od prodavca broj njegove/njene kreditne kartice kako bi mogli da „prenesu“ novac

- Ako nešto „ne radi“ (uplata nije vidljiva na nalogu prodavca), napadač nalaže prodavcu da koristi chatboks na lažnoj internet stranici i zatraži pomoć od „zvaničnog predstavnika platforme za e-trgovinu“