Manja slova Veća slova RSS

CIRT.ME (eng. Computer Incident Response Team) je nacionalni centar za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente osnovan 2012. godine kao dio zajedničkog projekta Vlade Crne Gore i Međunarodne telekomunikacione unije. Od svog početka do danas uspješno je riješio ili pomogao rješavanju velikog broja računarski incidenata koji su imali nacionalni ili međunarodni karakter. 

Prva Strategija sajber bezbjednosti donešena je 2013. godine u saradnji CIRT-a i relevantnih državnih organa prepoznatih na polju sajber bezbjednosti, u okviru iste su definisni strateški ciljevi i pravci razvoja Crne Gore u sferi sajber bezbjednosti. NATO 2016. godine definiše sajber prostor kao četvrti operacioni domen, sve veća zaspupljenost informacionih tehnologija u svakodnevnim životnim i poslovnim i drugim procesima samo po sebi donosi i sve veću zavisnost od istih. 

Bezbjednost informacionih sistema stavlja se odnosno dolazi u prvi plan. Stoga CIRT tim kao krovno tijelo na polju sajber bezbjednosti ima i shvata težinu, obim i bitnost zadatka koji ispred sebe i stim u vezi zajedničkim naporima i saradnjom kako sa ostalim državnim organima tako i sa privatnim sektorom nastoji da očuva bezbjednosti sajber prostora Crne Gore kao nemalog dijela ukupne nacionalne bezbjednosti države.