Home » Novosti » Potpredsjednik Vlade prof. dr Vujica Lazović primio predstavnike CERT-a Slovenije i Hrvatske

Potpredsjednik Vlade prof. dr Vujica Lazović primio predstavnike CERT-a Slovenije i Hrvatske

by cirt_admin | 26th November 2012

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović primio je Goražda Božiča, rukovodioca Sl-CERT-a Slovenije i Darka Perhoča, rukovodioca HR-CERT-a Hrvatske.
 
Teme razgovora bile su Nacionalni CIRT Crne Gore i članstvo u međunarodnim organizacijama koje se bave sajber bezbjednošću, a posebna pažnja je posvećena daljim aktivnostima na realizaciji članstva u FIRST.
Kako bi Nacionalni CIRT na najbolji mogući način obavljao svoje zadatke, veoma je bitno članstvo u međunarodnim organizacijama. U vezi sa tim, predviđeno je da CIRT postane član sljedećih međunarodnih udruženja: ENISA (European Network and Information Security Agency), FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams) i TRUSTED Introducer.
Procedura za članstvo u FIRST je već pokrenuta, i u okviru nje je bilo potrebno postići dogovor o sponzorstvu sa dvije postojeće države članice FIRST-a. Prepoznalo se da u bližem okruženju najveći stepen razvoja na polju sajber zaštite imaju Slovenija i Hrvatska koje su osnovale svoje timove za rješavanje sigurnosnih incidenata na internetu prije 15-tak godina. Uspostavljen je kontakt i dogovorena saradnja sa nacionalnim timovima Slovenije (SI-CERT) i Hrvatske (HR– CERT).
Tokom svog boravka predstavnici CERT-a Slovenije i Hrvatske posjetili su prostorije Nacionalnog CIRT-a Crne Gore, kako bi se uvjerili da je sve urađeno po zahtjevanim standardima FIRST-a. Na osnovu te posjete, sastavlja se izvještaj i šalje se upravnom odboru FIRST-a, koji na osnovu njega donosi odluku o prihvatanju aplikacije za članstvo.
Takođe, rezultati ove posjete će omogućiti i upisivanje Nacionalnog CIRT-a Crne Gore u registar evropske agencije ENISA.