Home » Novosti » Održana prezentacija CIRT-a

Održana prezentacija CIRT-a

by cirt_admin | 9th October 2012

U okviru INFOFESTA 2012,  održana je i prezentacija Nacionalnog CIRT-a pod nazivom: “Pozicija nacionalnog CIRT-a u sistemu cyber – bezbjednosti u Crnoj Gori”.

Na prezentaciji su govorili pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije, Adis Balota i predstavnici Ministarstva Ivan Radunović i Nikola Ivanović.

Uz globalne trendove koji ukazuju na ubrzano povećanje sajber napada, sajber bezbjednost je trenutno najaktuelnija tema u svijetu informacionih tehnologija. Praksa je u evropskim zemljama da organi javne uprave imaju posebni koordinacioni CIRT(Computer Incident Response Team), čiju funkciju u Crnoj Gori obavlja Nacionalni CIRT koji se nalazi u sklopu Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Nacionalni CIRT predstavlja centralno mjesto za koordinaciju i razmjenu podataka, odbranu od sajber napada i otklanjanje posledica sajber bezbjednosnih incidenata za područje Crne Gore. Glavni zadatak Nacionalnog CIRT-a jeste da pomogne Crnoj Gori da se organizuje i što bolje pripremi za odgovor na sajber prijetnje.