Home » Novosti » Odr%C5%BEana-sajber-vje%C5%BEba-za-arapske-zemlje-u-organizaciji-itu-impact-a

Održana sajber vježba za arapske zemlje u organizaciji ITU – IMPACT-a

by cirt_admin | 26th November 2012

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) i Međunarodno multilateralno partnerstvo protiv sajber prijetnji (IMPACT), uz pomoć Ministarstva informacionih i telekomunikacionih tehnologija (MoICT) Jordana, organizovali su prvu prekograničnu sajber vježbu dizajniranu kako bi testirali sposobnosti odgovora na računarske incidente arapske regije i poboljšali spremnost u slučaju teoretskog budućeg sajber napada.Ova vježba je sastavni dio sajberbezbjednosne radionice organizovane od strane ITU-IMPACT-a, održane u Amanu (Jordan) od 15.-17. jula 2012. godine.

Sajber vježba je druga po redu koja je organizovana i dio je serije događaja koje ITU i IMPACT organizuju širom svijeta kako bi pomogli zemljama da ojačaju svoju sajber bezbjednost. Prva vježba je održana u jugoistočnoj Aziji u decembru 2011.godine.

Preko 10 arapskih zemalja je učestvovalo na radionici, a neke od glavnih tema su bile zaštita djece na internetu, botnet mreže i mobilna bezbjednost.

“Sajber bezbjednost je postala globalni prioritet, i nijedna se nacija, bez obzira koliko tehnološki napredna, ne može izolovati od prijetnji koje su svakim danom sve sofisticiranije.” –rekao je Dr Hamadoun Touré, Generalni sekretar ITU-a.

“Sa 143 zemlje koje su sada dio ITU-IMPACT koalicije i sa jakom podrškom globalnih industrijskih giganta i vodećih akademskih partnera, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je ITU-IMPACT sada najveća  sajberbezbjednosna alijansa takve vrste na svijetu. Ovo će omogućiti svim zemljama članicama, uključujući i najmanje razvijene zemlje, da imaju pristup najboljim strategijama za sajber odbranu.”

Podsjećamo da je Nacionalni CIRT Crne Gore osnovan u partnerstvu sa ITU i IMPACT-om, i dio je pomenute sajberbezbjednosne alijanse.