Home » Novosti » Koliko je bezbjedan Android?

Koliko je bezbjedan Android?

by cirt_admin | 23rd July 2012

Eksperti za bezbjednost kažu da su prijetnje od hakera i malicioznih aplikacija sada zapaženije nego ikad kada je u pitanju Google Android platforma.

Prema informacijama koje dolaze iz Trend Micro TrendLabs, broj malicioznih aplikacija koje kruže ovim operativnim sistemom  se povećao sa 10.000 na 20.000 u samo jednom  mjesecu.

Iako malver nije ništa novo, s obzirom da se pametni telefoni koriste kao alati za sve osjetljivije oblasti – kao što je online banking – Trend Micro upozorava da ova prijetnja mora biti razmotrena.

TrendLabs tvrdi da je 30% malicioznih aplikacija koje su analizirali napravljeno da izgledaju kao legitimne aplikacije. Google Play, zvanična prodavnica za Adnroid aplikacije, nenamjerno nudi 17 različitih malicioznih programa koji su preuzeti ukupno 700.000 puta od strane korisnika.

Ipak, to je samo 17 od ponuđenih više hiljada aplikacija, tako da moramo napomenuti da  su šanse pronalaska malvera na Google Play veoma male.

Prava opasnost leži u drugim prodavnicama aplikacija, naročito onim koje nisu regulisane. Tako da savjetujemo da budete veoma pažljivi kada preuzimate aplikacije, bilo na mobilnim platformama ili kompjuterskim OS. Ako nešto ne djeluje kako treba, bilo da je greška u kucanju, čudan logo ili nešto treće, najbolje izbjeći preuzimanje aplikacije.