Home » Novosti » Kaspersky Lab razvija ‘bezbjedan’ operativni sistem

Kaspersky Lab razvija ‘bezbjedan’ operativni sistem

by cirt_admin | 17th October 2012

Proizvođač antivirusnog softvera Kaspersky Lab pokušava da zaštiti kritičnu infrastrukturu u svijetu tako što razvija sopstveni bezbjedni operativni sistem. Kaspersky OS cilja na zaštitu ključnih informacionih sistema u industriji i infrastrukturi, kao što su električne centrale, transportni kontrolni centri, telekomunikacioni sistemi i druge “kritično važne” instalacije, kazao je na svom blogu Eugene Kaspersky.

Glasine o projektu laboratorije su već isplivale, “pa pretpostavljam da je vrijeme da se zavjesa malo podigne nad našim tajnim projektom”, napisao je Kaspersky.
Kaspersky OS je “posebno kreiran, razvijen za rješavanje usko stručnih pitanja”, kaže Kaspersky. On neće biti korišćen za “igranje Half-Life-a, editovanje vaših videa sa odmora ili brbljanje na socijalnim medijima.”
Kaspersky insistira na tome da će napadačima biti onemogućeno da sprovedu bilo kakvu skrivenu aktivnost, koja im je do sada pomagala da se infiltriraju u lokalne sisteme. On je ukazao na jedan incident u Australiji gdje je nezadovoljni haker uspio da poplavi područje Kvinslenda sa kanalizajom nakon što je komunalna firma odbila da ga zaposli, vlastima su trebali mjeseci da povežu šta se desilo. “Ovo je veoma važno: nemogućnost pokretanja third-party koda, ili upadanje u sistem ili pokretanje neautorizovanih aplikacija na našem OS-u; sve se ovo može provjeriti i dokazati,” napisao je Kaspersky.
S obzirom na osjetljivu prirodu projekta, Kaspersky je bio kratak sa pojedinostima projekta. Firma je u pregovorima sa industrijskim kontrolnim sistemima, operatorima i prodavcima, tako da neke informacije moraju da ostanu povjerljive. Naravno, Kaspersky ne želi da rivali preuzmu njihove ideje.
Zašto je ovo neophodno? Iako možda mislite da mreža koja nadzire kritičnu infrastrukturu kao što su vodosnabdijevanje, elekro-mreža ili kanalizacioni sistem, treba da bude više sofisticirana od prosječnog kancelarijskog sistema, to nije uvijek slučaj. Kaspersky je ukazao na uvijek upaljene industrijske sisteme koji se rijetko ažuriraju, zato što bi njihovo gašenje zbog ažuriranja prouzrokovalo velike neprilike. U kancelariji međutim, možete da identifikujete zaraženi sistem i da ga uklonite sa mreže, dok ga ne popravite.
Nema nikakvih zvaničnih objava kad bi ovaj operativni sistem mogao da izađe, ali Kaspersky obećava više detalja kad sve bude spremno.

 Preuzeto sa: PCMAG