Manja slova Veća slova RSS

Nacionalni CIRT(eng. Computer Incident Response Team) tim, odnosno tim za odgovor na računarske incidente osnovan je 2012. godine a kao dio zajedničkog projekta  Vlade Crne Gore (Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikcije) sa Internacionalnom telekomunikacionom unijom. Od svog početka do danas uspješno je riješio ili pomogao rješavanju velikog broja računarski incidenata koji su imali nacionalni ili internacionalni karakter. 

Prva Strategija sajber bezbjednosti donešena je 2013. godine u saradnji CIRT-a i relevantnih državnih organa prepoznatih na polju sajber bezbjednosti, u okviru iste su definisni strateški ciljevi i pravci razvoja Crne Gore u sferi sajber bezbjednosti. NATO 2016. godine definiše sajber prostor kao četvrti operacioni domen, sve veća zaspupljenost informacionih tehnologija u svakodnevnim životnim i poslovnim i drugim procesima samo po sebi donosi i sve veću zavisnost od istih. 

Bezbjednost informacionih sistema stavlja se odnosno dolazi u prvi plan. Stoga CIRT tim kao krovno tijelo na polju sajber bezbjednosti ima i shvata težinu, obim i bitnost zadatka koji ispred sebe i stim u vezi zajedničkim naporima i saradnjom kako sa ostalim državnim organima tako i sa privatnim sektorom nastoji da očuva bezbjednosti sajber prostora Crne Gore kao nemalog dijela ukupne nacionalne bezbjednosti države.